Op de koffie bij …de imkers! tijdens de duurzaamheidsweek

Zaterdagochtend vroeg was imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg al druk om alles klaar te zetten voor de bijeenkomst en workshops voor ‘Op de koffie bij…’. Oorspronkelijk zouden buiten insectenhotels gemaakt worden, maar door de regen was dit ook dit binnen.

Suzy Bollen (Stichting Duurzaam Woudenberg) vertelde over bij-vriendelijke projecten in Woudenberg en daarna verzorgde Albert Henzen voor de vele bezoekers een presentatie over bijen en biodiversiteit: bio = leven en diversiteit = afwisseling.

Door de details, foto’s en praktische tips maakte hij duidelijk waarom bijen een leefomgeving met een variatie aan bloemen en drachtplanten nodig hebben en hoe weinig gewassen maar vrucht dragen zonder bestuiving van insecten. Zonder insecten moeten mensen zelf met een kwastje alle bloesem van fruitbomen en dergelijke bestuiven. Zelf is Henzen pas na zijn pensioen imker geworden maar nu is imkeren een grote passie van hem. ,,Bijen vliegen maar ongeveer 3 kilometer om stuifmeel en nectar te halen dus komen niet buiten het dorp. Daarom is het belangrijk dat zowel de gemeente als particulieren zorgen voor gevarieerd bloeiende beplanting gedurende het hele jaar maar vooral in het najaar. Monocultuur daar hebben bijen niets aan. Er wordt nu bij de gemeentewerf een bijenhotel en bijen- en vlindertuin gerealiseerd.” Albert introduceerde de term ‘luinieren’: je tuin niet te netjes maken en er vooral genieten door goed rond te kijken.

Daarna waren er druk bezochte workshops met bijenwas knutselen, honing en raathoning proeven en insectenhotels maken.

Er was veel informatiemateriaal, imkerspullen, een demonstratiekast voor honingbijen, informatiefolders, etc.

En er werd een doorlopende diavoorstelling vertoond van alle bijen- en bloemenprojecten in de gemeente, van het afgelopen jaar.

Aansluitend was de prijsuitreiking van de hoogst gekweekte zonnebloem. Tijdens Boomfeestdag kregen deelnemende kinderen een zakje zonnebloemzaad uitgereikt. Mette van der Kamp won deze wedstrijd met een zonnebloem van 338 cm hoog. Ze kreeg van José van Beeck vogelzaad en een voederbak als prijs. Programmacoördinator Ina Muller bedankte iedereen die deze week mogelijk had gemaakt.

deel artikel Hannie van de Veen, De Woudenberger, 15-10-2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.