Startsein aanleg Heuvelrugtuinen in april

De coronapandemie heeft ons bewust gemaakt van de waarde van groen in onze woonomgeving. Een groene omgeving heeft positieve effecten op ons welzijn. Mensen voelen zich beter, ondervinden minder stress en hebben minder gezondheidsklachten. Ook Voor kinderen is er veel te ontdekken in de natuur, ook dicht bij huis, denk aan alle vlinders en andere leuke beestjes die dit aantrekt!

Het project Heuvelrugtuinen, voor alle heuvelruggemeenten, creëert meer groen op  de Utrechtse Heuvelrug. Woudenberg is als partnergemeente hierbij aangesloten zodat we met Stichting Duurzaam Woudenberg (SDW)  en ondersteuning door Natuur- en Milieufederatie Utrecht(NMU) ook in Woudenberg Heuvelrugtuinen kunnen aanleggen

Een Heuvelrugtuin is 60% groen, gifvrij, biedt beschutting voor vogels en insecten en  heeft  planten die passen in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Dat is niet alleen mooi groen, maar ook goed voor de biodiversiteit waar vogels en insecten voedsel en beschutting vinden. Ook krijgt water meer ruimte. Een Heuvelrugtuin is beter bestand tegen de toenemende hitte, droogte en wateroverlast. Elke Heuvelrugtuin is dus goed voor de natuur, biodiversiteit en het veranderende klimaat.

Langs het wandelpad bij de Randweg en bij de vijver tussen de van Gendtlaan en de Vijverhof zetten bewoners zich in voor een openbare Heuvelrugtuin. Twee werkgroepen van enthousiaste omwonenden maken samen met SDW en de gemeentelijke buitendienst een ontwerp en leggen een openbare tuin in de eigen buurt aan. Iedereen uit de betreffende buurt kan hierbij aansluiten en meewerken aan de realisatie van deze groene projecten. Zo doet men kennis op over inheemse planten, het belang voor de biodiversiteit en hoe de tuin zo ingericht kan worden dat deze bestand is tegen klimaatverandering.  Deze voorbeeldtuinen komen in het openbare gebied en bieden zo inspiratie aan alle Woudenbergers om hun eigen tuin in te richten.

In de wijk Hoevelaar komen veel nieuwe woningen en dus ook nieuwe tuinen. Voor bewoners start een apart traject. Er zijn tools beschikbaar voor de aanleg en inrichting van de tuin. Op 18 mei is een online bewonersavond met informatie over het project en hoe men aan de slag kan met de eigen nieuwe tuin. Daarbij is het ook een leuke bijeenkomst om buurtbewoners te leren kennen, inspiratie op te doen en ideeën uit te wisselen. Opgeven kan via heuvelrugtuinen@duurzaamwoudenberg.nl.  Er komt  in de wijk ook een voorbeeldtuin en wordt een gratis online cursus gegeven  over hoe een eigen Heuvelrugtuin aan te leggen.

Mensen met of zonder groene vingers. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen in Woudenberg kan meedoen. Op de website jouwheuvelrugtuin.nl is volop informatie, tips en inspiratie te vinden, met onder andere een checklist voor je eigen tuin en een plantenlijst. NMU organiseert algemene informatie avonden, waaronder op 21 april over inheemse planten en iedereen kan een cursus volgen. Meer informatie bij Suzy Bollen van SDW via heuvelrugtuinen@duurzaamwoudenberg.nl

Reacties zijn gesloten.