Over plastic

In ons leven speelt plastic een enorm grote rol waar bijna niet aan te ontkomen valt.

Bewustwording van de nadelige gevolgen van plastic-gebruik wordt steeds belangrijker.

Wat is Plastic eigenlijk?

Eigenlijk is het heel simpel: ‘plastic’ is een verzamelnaam voor ‘kunststoffen’, dus materialen die door niet-natuurlijke scheikundige processen ontstaan. In dit geval begint het proces met het scheiden van aardolie. Vervolgens worden de lange moleculen die hierbij ontstaan ‘gekraakt’ (in stukjes gebroken), en van die kleine stukjes worden nieuwe lange ketens van moleculen gevormd. Deze lange ketens (‘polymeren’) zijn de bouwstenen van ons plastic en kunnen dan verder worden verwerkt.

Waar wordt al dat plastic voor gebruikt?

De productie van plastic stijgt al jaren gigantisch. In 1950 was de productie van plastic wereldwijd 1,5 miljoen ton. In 2030 zal de productie  ongeveer 800 miljoen ton zijn. En de lijst van producten waar plastic voor wordt gebruikt is eindeloos.

Single use plastics

Een categorie die hier nog extra uitspringt zijn de ‘single-use plastics’; dit plastic wordt maar één keer gebruikt en daarna weggegooid. Dit vormt maar liefst 40% van de wereldwijde productie. Denk hierbij aan plastic flesjes, rietjes, wattenstaafjes, deksels op koffiebekers… En wat te denken van plastic tasjes? 

Volgens onderzoek worden deze maar 12 minuten gebruikt voor we het weggooien. Hiertegenover staan de honderden jaren die het kost om dit product af te breken. Het verbod op gratis plastic tasjes in 2016 zet hierbij dus al een grote stap in de goede richting.

De gevolgen van de plastic vervuiling

De nadelige gevolgen van plastic werken eigenlijk twee kanten op: het begint al bij het productieproces, waarbij talloze schadelijke stoffen vrijkomen. De tweede manier is door het weggooien van een plastic artikel. Een groot deel van het plastic afval wordt gedumpt op vuilstortplaatsen en kan daardoor niet worden gerecycled. Hierdoor gaat een grote hoeveelheid niet-hernieuwbare energie verloren. Maar het grootste probleem is nog het afval dat níét op stortplaatsen eindigt: dit komt zomaar in de natuur terecht, en blijft daar jarenlang liggen omdat het niet kan worden vernietigd. Plastic vergaat niet en veroorzaakt jarenlange ernstige vervuiling van milieu en natuur.

Gevolgen voor de natuur: de plastic soep

Met een aarde die voor 72% bedekt is met water komt heel veel van het plastic afval in zeeën en oceanen terecht. In 1997 al is de term ‘plastic soup’ bedacht door een kapitein die grote stukken plastic in de Grote Oceaan zag drijven. De plastic soup is inmiddels een wereldwijd begrip en een steeds groter wordend probleem. De totale omvang ervan wordt geschat op 15 miljoen vierkante kilometer, ofwel 5,25 miljard drijvende stukken plastic.

Gevolgen plastic soep voor dieren

Veel dieren kunnen plastic niet onderscheiden van hun voedsel, en eten het op met vaak de dood tot gevolg. Soms gebeurt dit door de giftige werking in hun lichaam, maar ook simpelweg omdat hun maag vol zit met plastic en ze geen voeding meer binnen kunnen krijgen. Ook kunnen ze verstrikt raken in stukken plastic. Hierdoor zorgt de vervuiling voor het uitsterven van verschillende diersoorten.

Dat het probleem zwaar uit de hand is gelopen moge duidelijk zijn. Is er nog kans op verbetering?

Mogelijke oplossingen voor het plastic probleem

Wetgeving

Gelukkig zijn er oplossingen onderweg om de groei van de plastic soep tegen te gaan, zoals het eerder genoemde verbod op gratis tasjes. Ook komt er binnenkort een verbod op single use plastic zoals rietjes, en wattenstokjes. En we zien geleidelijk meer producten die plastic vervangen of verminderen zoals kartonnen of herbruikbare bekers bij de horeca.

Jouw impact

Hoewel dit soort maatregelen een stap in de goede richting zijn, zal de grootste mogelijkheid tot verbetering bij de consument blijven liggen. Door bijvoorbeeld geen single-use plastics meer te kopen en zo weinig mogelijk producten in plastic verpakking, kan je je eigen aandeel aan het plasticprobleem al verkleinen.

Recycling Natuurlijk kun je niet al het plastic verbieden of ontwijken. Wat wel kan is het op een goede manier  weggooien door het goed te scheiden en plastic in de PMD container te doen. Zo kan het op de best mogelijke manier verwerkt worden en wie weet zelfs eindigen in een nieuw product.

Reacties zijn gesloten.