“Een dag om inspiratie op te doen voor een aangename groene tuin die ook goed is voor klimaat en biodiversiteit” , zo heette Suzy Bollen van Stichting Duurzaam Woudenberg de aanwezigen welkom op 26 maart, een prachtige lentedag.
Een voorbeeldtuin die aangeplant is in het kader van het ‘Project Heuvelrugtuinen’ van NPark UtrechtseHeuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVNatuureducatie. In Woudenberg zijn eerder 2 ‘openbare’ Heuvelrugvoorbeeldtuinen aangelegd, bij de van Gentvijver en langs het wandelpad bij Nieuwoord. De bewoonster van deze derde ‘particuliere’ Heuvelrugvoorbeeldtuin, heeft na het volgen van de cursus ‘jouw heuvelrugtuin’ haar nieuwe tuin in Hoevelaar aangelegd als Heuvelrugtuin. Zo’n tuin is minstens 60 procent groen, gifvrij, biedt beschutting voor vogels en insecten en heeft planten die passen in deze omgeving.
Onder een stralende lentezon, in een bloeiende voortuin en met een kleine 30 bezoekers waaronder veel toekomstige bewoners, opende wethouder Pieter de Kruif de dag en plaatste het ‘Heuvelrugtuinbordje’. Hij bedankte Suzy Bollen als initiatiefneemster en coördinator van het Heuvelrugproject in Woudenberg en hij hoopt dat net als de andere tuinen, “ook deze voorbeeldtuin omwonenden inspireert voor een groene biodiverse tuin”. “Dit kan samen met het ruime openbaar groen bijdragen aan een gezonde duurzame wijk ”.
Suzy bedankte de bewoonster voor haar gastvrijheid en feliciteerde haar met het resultaat. Dit te midden van uitbundige botanische tulpen, sneeuwklokjes, paarse dovenetel en daarnaast een insectenhotel. Er staan lei-sierappels, vlierbes, frambozen en klimplanten zoals winterjasmijn en clematissoorten “en zelfs een inheemse witte vlinderstruik die veel zoete nectar geeft”, vertelt de bewoonster.
De tuin is aangelegd met 2 tuinontwerpers; de basis door JanJaap de Bart, beplanting door Frederike van der Kooij, gespecialiseerd in inheemse planten. Zij licht toe “ Dat zijn plantensoorten die hier thuishoren en veel meer bestuivende insecten en vogels aantrekken dan uitheemse soorten”. Zij lanceert ook de term ‘stepping stones’ voor aangrenzende tuinen die als groene oases zorgen voor een verspreidingsgebied voor insecten, vogels en kleine dieren. ‘Die hebben niet genoeg aan één tuin maar zo’n drie kilometer nodig om voldoende voedsel en beschutting te vinden’.
Een heuvelrugtuin vraagt nauwelijks onderhoud “Je krijgt een gezonde onkruidvrije bodem en schadelijke insecten worden op natuurlijke wijze bestreden. Dat scheelt veel werk! Goed voor de natuur maar ook fijn om te genieten van alle groei en bloei om me heen” aldus de bewoonster.
Tot slot gaf Suzy aan dat de natuur sterk onder druk staat “Daarom is het belangrijk te kiezen voor een groene tuin. Des te meer biodiversiteitsherstel en aanpassing aan de toenemende hitte, droogte en wateroverlast. Bovendien is een groene omgeving gezonder en stress verlagend”.
Kijk voor Informatiemateriaal en de cursus op jouwheuvelrugtuin.nl
Suzy Bollen
Ook als artikel verschenen in De Woudenberger op 29 maart 2022 en in de Let Op op 13 april 2022.