Verspilling verminderen

Verspillen is nutteloos besteden/ Hoe minder je koopt, hoe minder je hoeft weg te gooien.

Bij verspillen denken we gelijk aan iets wat anders kan. Het meest gebruikte voorbeeld is je tijd verspillen. Hier moet je geen energie in steken. Het heeft ook iets treurigs. Je hebt er spijt van !
In ons dagelijks leven betrappen we ons erop dat we in ons consumptiegedrag ook nog al eens wat verspillen. Maar met wat bewust wording en gebruik maken van tips is verspilling verleden tijd. Het bespaart niet alleen geld maar ook het milieu. En wie wil er nu geen nieuwe uitdaging aan gaan.

Verspilling leidt tot meer afval.

Per jaar produceren we gemiddeld zo’n  500 kilo afval per persoon (CBS). Dat is nogal wat !
Er zijn veel manieren waarop u afval kunt minderen.  En dan geldt ook hier weer dat alle kleine beetjes helpen. Door bijvoorbeeld minder eten weg te gooien, onnodige verpakkingen te voorkomen, spullen een tweede leven te geven en minder papier te gebruiken. En natuurlijk vergeten we kleding en schoeisel niet.

Verspilling van voedsel

Voedselverspilling  is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Het is echt niet nodig om voedsel om wat voor reden dan ook in de groencontainer te laten belanden. Een aantal tips op een rij:

Check je voorraad:
Voordat je boodschappen gaat doen is het goed om te weten wat je nog in huis hebt dat bruikbaar is. Kijk wat er nog in de  voorraadkast, koelkast of eventueel  vriezer zit.

Maak een planning en boodschappenlijstje:
Plan je dag of weekmenu en maak op basis daarvan een boodschappenlijstje. Dat voorkomt ook impulsboodschappen.  Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijst maken jaarlijks 9 kg minder voedsel  in de afvalbak werpen.

Kook op maat:
Kook die hoeveelheden die nodig zijn voor de maaltijd. Een keukenweegschaal is handig om de juiste hoeveelheden in de pan te doen. Een eetmaatje is een makkelijke maatbeker voor pasta, rijst en couscous.

Bewaar eten op een goede plek:
Door eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed.
Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in de groentelade in de koelkast en andere soorten juist buiten de koelkast. Kijk op de online Bewaarwijzer waar je het product het beste kunt bewaren en hoe lang het goed blijft

Zet je koelkast op 4°C:
De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 C. Eten bederft dan minder snel en bacteriën groeien nauwelijks. Met een koelkastthermometer kun je de juiste e temperatuur controleren.

Let op houdbaarheid:
Controleer de producten de je koopt of op voorraad hebt op de houdbaarheidsdatum. Gebruik ze op tijd zodat je niets weg hoeft te gooien. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een  “te gebruiken tot” datum (TGT).Deze kun je beter niet meer eten na de datum i.v.m. bacteriën waar je ziek van kunt worden. Melk, groente en fruitproducten, frisdranken enz. hebben een “ten minste houdbaar tot” (THT). Deze kun je vaak nog veilig eten of drinken  kort na de datum.  Producten die je ongekoeld kunt bewaren kun je vaak maanden na de datum nog veilig eten of drinken. Zet je zintuigen in om het product te beoordelen.

Haal meer uit restjes en kliekjes:
Met de resten van al of niet gekookt eten kunnen we nog veel doen. Bewaren in de koelkast of invriezen voor andere momenten. Houd wekelijks een kliekjesdag; best lekker !

Verspilling van verpakkingsmateriaal:
Het grootste deel van ons afval bestaat uit verpakkingsmateriaal van levensmiddelen. Een groot deel daarvan is nuttig en functioneel in verband met de houdbaarheid van ons voedsel en als bescherming van tegen beschadiging. Maar veel verpakkingsmateriaal is onnodig. Een aantal  tips op een rij:

Voorkom extra (wegwerp) verpakkingen:
een broodtrommel in plaats van een boterhamzakje of aluminiumfolie; herbruikbare waterfles.
geen wegwerpbekers,-bestek of – borden; zo veel mogelijk navulverpakkingen

Neem eigen verpakking mee:
Zoals een boodschappentas  en eierdoosjes.

Gebruik recyclebare verpakkingen:
Let op statiegeldflessen.

Verspilling van materialen

Wanneer doet u iets weg ? Als het oud is of kapot ? En als u het wegdoet, waar laat u het dan ?
Door langer met spullen te doen, ze vaker te repareren en na gebruik een tweede leven te geven, verminderen we de hoeveelheid afval. Dus met een likje verf pimp je het kastje weer op, laat die haperende staafmixer maken bij het repaircafé en bied bruikbare spullen aan bij de kringloopwinkel.
Een paar tips op een rijtje:

Tweedehands:
Koop niet alles nieuw, maar kijk ook eens op Marktplaats of bij de Kringloopwinkel.
Het bespaart geld en levert soms exclusieve dingen op.
Soms is nieuw beter voor het milieu, zoals grote elektrische apparaten. Een nieuwe koelkast is zuiniger met energie.

Repareren:
Stuk betekent niet dat het weggegooid hoeft te worden. Bent u zelf niet meer zo handig dan helpen deskundige vrijwilligers van het Repair Café u graag.

Samen delen:
Spullen die je niet vaak nodig hebt, hoef je niet altijd zelf te kopen. Leen ze bij de buren of van vrienden of koop iets samen.

Verspilling van kleding:
Veel bruikbare kleding komt bij het afval terecht. We dragen een kledingstuk gemiddeld 7 x voordat we hem afschrijven en bij het afval doen. Een beperkt deel wordt hergebruikt of wordt gerecycled.
Textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Een goede reden om verspilling tegen te gaan. Een aantal tips op een rijtje:

Koop minder:
Koop niet vaker dan nodig nieuwe kleding. Ken je stijl en koop niet vaker dan nodig nieuwe kleding. Als je weet wat goed staat en welke kleuren bij je passen, maakt je met enkele modieuze accessoires van een basisoutfit een hippe look.

Koop kwaliteit:
Kies duurzame kleding van goed kwaliteit en met een goed pasvorm. Deze kost misschien iets meer , maar doordat het langer mee gaat bespaar je uiteindelijk geld.

Verzorg kleding:
Verzorg jouw kleding goed: als je de kleding regelmatig goed lucht hoef je minder te wassen. En als je wast gebruik de juiste temperatuur. Zo voorkom je slijtage en blijven pasvorm en kleuren langer goed.

Gun je kleding een nieuw leven en geef het weg:
Misschien ken je iemand met dezelfde maat en smaak en ruil de kleding met elkaar. Als er echt vanaf wil breng het dan naar de kringloopwinkel of bezorg het bij een goede doelen organisatie. Tegenwoordig zijn er ook winkels die jouw (duurdere ) kleren terug kopen.

Verspilling van papier:
Er valt nog steeds heel veel papier in de brievenbus of op de deurmat. Dit allemaal ondanks onze digitale systemen. Een aantal tips op een rijtje:

Zeg nee met brievenbussticker:
Plak een sticker op uw brievenbus tegen ongeadresseerd drukwerk. Met een Nee-Nee sticker ontvang je geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen meer.
Met een Nee-Ja-stickerkrijg je geen reclamedrukwerk maar wel huis-aan –huisbladen. De stickers zijn gratis af te halen bij het gemeentehuis.

Geen print maar digitaal:
Alle (reclame)folders die verspreid worden kunt u ook online bestellen.

Reacties zijn gesloten.