Tweede heuvelrugvoorbeeldtuin aangeplant

‘De tuin is een inspiratie voor iedereen’

[WOUDENBERG] Burgemeester Yvonne van Mastrigt gaf op 27 november het startschot voor de ‘plantdag’ en opening van één van de twee openbare ‘Heuvelrugvoorbeeldtuinen’. Deze tweede en grootste voorbeeldtuin ligt aan het begin van het wandelpad bij de Henschoterlaan.

Tijdens de regenachtige opening zei de burgemeester met enige humor dat zij voor deze taak niet de mouwen moest opstropen, maar de broekspijpen. Zij gaf het startschot onder grote belangstelling en plaatste het bord Heuvelrugtuin. De burgemeester eindigde het officiële gedeelte met het statement:  ,,De tuin is een inspiratie voor de hele buurt.”

Dat is ook precies het doel van het project ‘Heuvelrugtuinen’. Door de voorbeeldtuinen kunnen inwoners ideeën opdoen bij de inrichting van hun eigen tuin met als doel dat zij kiezen voor een inrichting met minder tegels en meer inheemse planten en bomen die thuishoren op de Utrechtse Heuvelrug. ,,Dit zorgt voor meer groen in het dorp, biodiversiteitsherstel en aanpassing aan het veranderend klimaat”, aldus Suzy Bollen Stichting Duurzaam Woudenberg en coördinator van het project in Woudenberg.

Het project ‘Heuvelrugtuinen’ is een gezamenlijk initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, de IVN Natuureducatie en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De gemeente Woudenberg neemt sinds dit jaar als partnergemeente deel aan het project. Een werkgroep heeft samen met de buitendienst van de gemeente alle voorbereidingen getroffen voor deze voorbeeldtuin. De werkgroep bestaat uit inwoners Willem de Groote, Mark Lie-A-Kwie en Wieneke de Leeuw. De realisatie van de tuin is mogelijk door externe subsidies.

Voor de plantdag is een oproep gedaan aan omwonenden of zij wilden helpen. De opkomst was groot. Als redenen om te helpen gaven de omwonenden aan dat ze zelf van tuinieren houden. Ook noemden zij blij te zijn met dit leuke initiatief voor deze mooie tuin in hun buurt naast het wandelpad en de tips voor hun eigen tuin.

Bij de inrichting van de tuin is een wadi opgenomen. Dit zorgt voor een goede waterhuishouding. Ook is er bij de inrichting rekening gehouden met schuilplekken voor insecten en vogels en worden er voor 60 procent inheemse planten en bomen geplaatst. ,,Deze versterken de biodiversiteit extra, doordat zij weer oorspronkelijke dieren als insecten aantrekken”, aldus Suzy Bollen. Als voorbeelden van inheemse planten en bomen noemt zij de meidoorn, bessen, frambozen, Gelderse roos en het krentenboompje. Er is een omheining aangelegd van wilgentenen en meidoorn.

Er is ook een particuliere voorbeeldtuin in de wijk Hoevelaar. De eigenaresse heeft een e-cursus gedaan en heeft haar tuin aangelegd volgens de tips uit de cursus. Zij wil graag een inspiratie zijn voor andere inwoners. Op 12 december start er een e-cursus Heuvelrugtuinen van vijf keer in Woudenberg via np.utrechtseheuvelrug.nl. ,,Dit is de volgende stap in ons project en is geschikt voor iedereen. Ook bieden wij hulp aan initiatieven van inwoners om bijvoorbeeld samen een nieuwe voortuin aan te leggen”, vertelt Suzy Bollen tot slot.

Dit artikel is (met enkele foto’s) gepubliceerd in ‘De Woudenberger’ van 3 december 2021

Reacties zijn gesloten.