‘Bijenvriendelijk Van Rijningenpark’

Artikel De Woudenberger

Bij het Van Rijningenpark vond op 10 april een buurtbijeenkomst plaats waarbij buren samen kwamen om te beginnen met de aanplant van een aantal nieuwe boompjes, drie borders met vaste planten en het inzaaien van vlakken met een insectenvriendelijk bloemenmengsel. Het is de bedoeling dat er in alle seizoenen bloeiende planten of bomen zoals prunussen, tulpenbomen, kansenbomen, vlinderstruiken en bijenbomen zijn voor bijen, hommels en vlinders. Vooral de bijenboom is straks een ideale bestuivingsboom met veel nectar voor de bijen.

Suzy Bollen en Pieter de Kruif planten samen de eerste boom. Foto: Hannie van de Veen

Al vroeg in de ochtend waren medewerkers van de gemeente bezig met gaten graven voor de bomen en de bomen op hun nieuwe plek klaar leggen. Ook de vaste planten werden al uitgezet. Na de komst van wethouder Pieter de Kruif konden de buurtbewoners rond 10 uur met planten beginnen. Ook kreeg Pieter namens de bewoners een boek uitgereikt met informatie over bijenvriendelijke planten. Suzy Bollen en Pieter plantten gezamenlijk de eerste boom. Omdat er alles bij elkaar ondanks de voorbereidingen veel werk verzet moest worden, hielpen de medewerkers van de gemeente ook mee. Suzy: ,,Bij de centrale vijver willen we nog wel een steigertje realiseren, maar niet iedereen vindt dat een goed plan. De bomen en planten moesten wel nu de grond in.”

Suzy Bollen, die zowel betrokken is bij Stichting Duurzaam Woudenberg als imker is, nam het initiatief voor deze actie als onderdeel van de provinciale actie Groen aan de Buurt. Buurtgenoten Margot Sturkenboom, Thea Pruijs en Ineke de Wit assisteerden haar bij het opstellen van plannen en begroting en het benaderen van alle buurtgenoten. Suzy: ,,Bij de provincie vroegen we in het kader van de ‘voucherregeling Beleef en Bewonder’ een subsidie aan van 1000 euro en die werd toegekend. Er waren slechts vier handtekeningen nodig maar bijna alle bewoners hebben getekend en allemaal ondersteunen ze het project. Ook investeerde de gemeente door de oude beplanting zoals de coniferen te vervangen door nieuwe insectenvriendelijke bomen en struiken en leverde een bijdrage door de grond voor te bereiden voor het inzaaien en beplanten. De vakken met vaste planten op de drie hoeken van ons park zijn nieuw. Als onderbegroeiing van de bomen wilden we lage struikjes, maar uiteindelijk staan de bomen nu in het gras. In het gras hopen we nog voorjaarsbollen te planten. We hebben ons door middel van literatuur verdiept in bijenvriendelijke soorten die verspreid over het jaar bloeien en een inventarisering van onze wensen gemaakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.