Iedereen een groen tapijt op het dak !

Al onze daken, garages en schuren liggen bij wijze van spreken te wachten op een groen dak. En de meeste daken zijn ook nog eens geschikt hiervoor, het is makkelijk te realiseren en geeft veel voordelen. Het ziet er niet alleen leuk uit, het trekt insecten en vogels aan en zorgt voor extra isolatie en wateropvang. Het helpt om onze omgeving meer bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering met toenemende hitte, droogte en wateroverlast. Het vergroot de biodiversiteit, houdt water, vooral ook bij hoosbuien, langer vast, verlaagt hoge temperaturen in de zomer en zorgt voor schonere lucht. Bovendien is het nu aan te leggen met subsidie door de Provincie Utrecht.

Wat is een groen dak

Groene daken zijn er in soorten en maten. Van grote daktuinen met heesters, bomen of pluktuinen, tot een eenvoudig sedumdak. Bij onze woningen kunnen we vooral denken aan een sedumdak. Het bevat verschillende soorten rots- en vetplanten die in verschillende periodes bloeien van april tot oktober, zodat  het hele seizoen iets te beleven is. Het kan daarnaast ook andere planten bevatten, zoals een kruidenmix, die veel insecten aantrekt voor meer biodiversiteit.  Meestal worden 8 tot 12 soorten gebruikt voor zon of halfschaduw, zoals wit en roze vetkruid, tripmadam, vetpeper, gele muurpeper, maar ook tuinkruiden zoals oregano en rozemarijn. De beplanting  wordt geleverd als sedummat op 2-4 cm substraat met een drainagelaag, die zo uitgerold kan worden of  als bakjes met een aantal plantjes op substraat en is eenvoudig in onderhoud.

Is mijn dak geschikt?

Een sedumdak weegt weinig en elk plat of licht hellend dak zoals een schuurdak of garage, waarop je met twee mensen kan staan, zou daarvoor geschikt zijn. Een groen dak vangt ook het regenwater op, veel beter dan een grote plas water op het dak, het zorgt voor isolatie en het water wordt geleidelijk vrij gegeven. Een lichtgewicht versie kan zo’n 35lit/m2 opvangen en is 6-8 cm dik met een verzadigd gewicht van 45-50 kg/m2. Het kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen, die daardoor zelfs beter gaan presteren omdat ze minder heet worden. Bij twijfel of de dakconstructie zwaar genoeg is, is het altijd verstandig eerst een inspectie uit te laten voeren.

Subsidie voor de aanleg

Een sedumdak is gemakkelijk zelf aan te leggen, maar kan ook aangelegd worden door een bedrijf. Er is nu subsidie bij de Provincie Utrecht beschikbaar voor de aanleg. Dit kan als buurt of straat samen gedaan worden. Met 5 buurtbewoners kan al een aanvraag gedaan worden bij de provincie Utrecht (https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/klimaatadaptatie?s=09#Hoe-subsidie-aanvragen ). In het van Rijningenpark is intussen zo’n buurtproject gestart. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Suzy Bollen (s.bollen49@kpnmail.nl) .

De provincie biedt ook subsidie bij andere ‘buurtinitiatieven’ die gericht zijn op bevordering van een gezonde leefomgeving, klimaatadaptatie en/of biodiversiteit. Zoals de aanleg van geveltuinen of boomspiegels, ‘adopteren’ van een gezamenlijk buurttuin, van bermen of perken, etc. Het maakt de buurt aangenamer en meer planten betekent in alle gevallen een bijdrage aan de biodiversiteit door te voorzien in voedsel en nestgelegenheid voor insecten en vogels. Alleen al bij een groen dak zullen veel insecten en vogels, zoals bijen, vlinders, merels en roodborstjes ons dankbaar zijn.

Dit artikel is in aangepaste vorm verschenen in ‘De Woudenberger’ op 28-12-2021

Reacties zijn gesloten.