Leerlingen planten voedselbosje Jan Ligthartschool

Samen met IVN en Jong Leren eten kon Stichting Duurzaam Woudenberg een project starten voor de aanleg van een voedselbosje bij de Jan Ligthartschool. Op 17 november was het zover! En we hebben een primeur met het eerste voedselbosje van de provincie Utrecht!

Kinderen van groep 6 van de Jan Ligthartschool plantten dinsdag 17 november een Voedselbosje op hun schoolplein. Ze deden dit onder begeleiding van IVN Natuureducatie en een hovenier. Wethouder Pieter de Kruif onthulde samen met kinderburgemeester Nienke Sinkeldam een informatiebord. 

Wethouder De Kruif: ‘Als gemeente vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan lokaal voedsel, gezond voedsel en lekker voedsel. Ook vinden we biodiversiteit een belangrijk thema. In dit Voedselbosje komt dat allemaal mooi samen’.

Het Voedselbosje is 30 m2 groot en bestaat uit ruim 20 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, daslook, citroenmelisse en dropplant. Door het bosje leren kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je bessen plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten. De leerlingen plantten in groepjes het Voedselbosje aan. Vooraf hebben ze les gekregen in de klas over de soorten in het bosje.

Voedselbosje als buitenlokaal

Directrice Anne Suijdendorp is enthousiast over het bosje op het schoolplein: ‘Voor de Jan Ligthartschool sluit dit project naadloos aan op onze deelname aan het traject “De Gezonde school”,  met als thema ‘voeding’. Dit geeft  de unieke mogelijkheid om bij de leerlingen niet alleen bewustzijn te creëren over gezonde voeding, maar ook aandacht te besteden aan het proces wat daaraan vooraf gaat; hoe er geproduceerd en geconsumeerd wordt en de invloed hiervan op de kwaliteit van onze natuur. Dit aspect van duurzaamheid zal ook de komende jaren een belangrijk onderdeel uitmaken van ons onderwijs.

Een groepje leerlingen onderzocht de worm als natuurlijke bodemverbeteraar voor het Voedselbosje. Soms was het even spannend om een worm van dichtbij te zien of aan te raken. Maar, zo leerden de kinderen, het is echt wel een heel leuk en nuttig beestje!

Van braam tot colakruid

Het Voedselbosje van de Jan Ligthartschool maakt onderdeel uit van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN heeft als droom om met samenwerkingspartners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Marc Veekamp (IVN projectleider Voedselbosjes): “Met Voedselbosjes nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie die bijdraagt aan biodiversiteit. Ze leren meer over algemene planten als braam. Maar ze leren ook over onbekendere soorten zoals colakruid. En Voedselbosjes leveren alleen gezond voedsel.”  

Voedselbosjesbeweging
Dit najaar worden er door heel Nederland ongeveer 20 Voedselbosjes geplant bij scholen en kinderopvanglocaties. IVN wil de voedselbosjesbeweging de komende jaren verder doorzetten en uitbreiden naar minimaal 1000 bosjes. Wil je meer weten over Voedselbosjes of de mogelijkheden om er een op jouw plein te realiseren? Kijk dan op: www.ivn.nl/voedselbosjes. We hopen natuurlijk dat ook in Woudenberg meer scholen enthousiast worden en een voedselbosje gaan aanleggen. Neem voor meer informatie hierover bij Stichting Duurzaam Woudenberg contact op met Suzy Bollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.