Duurzaamheidsdagen 2019 ‘Biodiversiteit en Voedsel’

Een succesvolle WAUW!denberg week werd afgesloten met een bijdrage van de imkervereniging Scherpenzeel-Woudenberg.

‘Bijen hebben niks aan monocultuur’ aldus Albert Henzen in zijn lezing zaterdagochtend.

Woudenberg stond een week lang in het teken van biodiversiteit en voedsel. Deze activiteitenweek rond duurzaamheid met de naam WAUW!denberg werd op maandag officieel geopend door wethouder Marleen Treep. De wethouder gaf aan het een mooi programma te vinden en noemde als duurzaamheidsactiviteit ook de Franciscusviering en lunch die zondag in de Catharinakerk bezocht.

Ook waren er maandag veel belangstellenden voor de lezing van Frank Berendse. Steeds moesten stoelen bijgezet worden. Frank, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan de universiteit van Wageningen, schreef een boek, Natuur in Nederland, over tien karakteristieke Nederlandse natuurlandschappen. Met de Veluwe en de Gelderse Vallei als voorbeeld legde hij uit hoe mensen de natuur en het landschap beïnvloeden door landbouw en voedselproductie maar ook door bevolkingsgroei, economie en technologie. Met doordachte maatregelen kunnen natuurbeheer en voedselproductie gecombineerd worden. Na de lezing waren zijn boeken te koop.

bananenpannenkoekjes maken

Ook bij het wekelijkse LunchCultuurtje stond duurzaamheid centraal. Alle gerechten waren zelf gemaakt van verse biologische producten van Albert Heijn of slager Vernooij. Natascha Kooiman van ‘Smaackmakers’ had geadviseerd. Vanwege de Week van de Opvoeding kwamen ook kinderen genieten van tomatensoep, scharrelkip, oranje of rode groentewraps of bolletjes en lekker beleg.

Bij Alles Kidz overtrof woensdagmiddag de belangstelling de verwachtingen. Er waren maar acht kinderen aangemeld, maar er kwamen er twintig. Aanwezige volwassenen hielpen de kinderen bij het maken van vegetarische hamburgertjes en bananenpannenkoekjes die uiteindelijk opgesmikkeld werden.

‘s Avonds gaf Natascha Kooiman van Smaackmakers een interactieve lezing over duurzaam voedsel. Het publiek nam hierbij geïnteresseerd deel aan de discussie en een leerzame quiz. Na afloop was er een proeverij met duurzame hapjes.

Bij de filosofiemaaltijd ‘Voedsel voor de Geest’ genoten vrijdag ongeveer 17 mensen van een 3-gangen maaltijd en na de inleiding van Suzy Bollen van geanimeerde gesprekken aan de twee tafels. Duidelijk werd wel dat duurzaamheid niet een elitair thema moet worden, maar voor iedereen bereikbaar moet zijn.

Zaterdagochtend was imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg druk om alles klaar te zetten voor de bijeenkomst ‘Op de koffie bij…’. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst buiten zijn, maar dat was door de regen niet mogelijk. Suzy Bollen vertelde over bij-vriendelijke projecten in Woudenberg en daarna verzorgde Albert Henzen voor de vele bezoekers een presentatie over bijen en biodiversiteit: bio = leven en diversiteit = afwisseling. Door de details, foto’s en praktische tips maakte hij duidelijk waarom bijen een leefomgeving met een variatie aan bloemen en drachtplanten nodig hebben en hoe weinig gewassen maar vrucht dragen zonder bestuiving van insecten.

Tijdens de workshops met bijenwas knutselen, honing en raathoning proeven en insectenhotels maken werd een doorlopende diavoorstelling van bijen- en bloemenprojecten van het afgelopen jaar vertoond.

 Aansluitend was de prijsuitreiking van de hoogst gekweekte zonnebloem. Tijdens Boomfeestdag kregen deelnemende kinderen een zakje zonnebloemzaad uitgereikt. Mette van der Kamp won deze wedstrijd met een zonnebloem van 338 cm hoog. Ze kreeg van José van Beeck vogelzaad en een voederbak als prijs. Programmacoördinator Ina Muller bedankte iedereen die deze week mogelijk had gemaakt.

deels artikel Hannie van de Veen, De Woudenberger 15-10-2019

Reacties zijn gesloten.