Woudenberg regiokoploper zonnestroom

Dit artikel is geplaatst in De Woudenberger van 6 juni.

 

Inwoners van Woudenberg zijn goed bezig als het gaat om het opwekken van zonnestroom: van Woudenberg, de omliggende gemeentes en Soest, Veenendaal en Amersfoort wekt Woudenberg per inwoner de meeste zonnestroom op. Van alle 390 gemeentes staat Woudenberg op de 149ste plaats. Dit valt op te maken uit de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat.

De Klimaatmonitor, voor iedereen te raadplegen via klimaatmonitor.databank.nl, maakt inzichtelijk hoe het gesteld is met het energieverbruik, de CO2 uitstoot en de opwekking van hernieuwbare energie. Dit is inzichtelijk op zowel gemeentelijk, regionaal als provinciaal niveau. Terwijl er in Nederland gemiddeld 239 MJ zonnestroom per inwoner wordt opgewekt, is dat in Woudenberg 335 MJ. Dat het hier vooral inwoners betreft, kan worden afgeleid uit het feit dat er relatief veel adressen zijn met zonnepanelen (394), terwijl Renswoude met slechts 69 adressen bijna net zo veel opwekt (320 MJ). Scherpenzeel blijft helaas nog een beetje achter met 214 MJ.

Wethouder uit Woudenberg Gijs de Kruif, die duurzaamheid in de portefeuille heeft, reageert verheugd. “In de laatste jaren is er op verschillende momenten aandacht geweest voor zonnepanelen. Het is goed om te zien dat deze inspanningen zijn vruchten afwerpen. Toen wij in 2014 begonnen met de Expeditie Duurzaamheid, hebben we gezegd dat onze inwoners een belangrijke schakel zijn in het bereiken van onze doelen. Wij zijn blij dat er inwoners zijn die dit nu oppakken. Daarom faciliteren we graag een project als Postcodestroom.”

Postcodestroom is recent gestart in Woudenberg. Maarten Pannekoek legt uit: “Het project biedt Woudenbergers de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen op het dak van iemand anders. Dit is met name interessant voor mensen die iets willen met duurzaamheid, maar dat niet op hun eigen dak kunnen of mogen. De afgelopen periode hebben zich al veel enthousiaste inwoners van Woudenberg en haar randgemeenten aangemeld.”

Koploper in Nederland, als het gaat om zonnestroom per inwoner, is Ameland. Maar liefst 4903 MJ per inwoner wordt hier opgewekt. Alhoewel het inwonertal van Ameland natuurlijk laag is (ruim 3.600), is dit vooral toe te schrijven aan een zonnepark van maar liefst 10 ha groot. Iets voor Woudenberg? Duurzaam ondernemer en inwoner van Woudenberg Jan Willem Zwang reageert: “Vooropgesteld: Woudenberg is al heel goed bezig! Het afgelopen jaar zijn er zonnepanelen geplaatst op zowel de Camp, als op de kantine van de tennisvereniging, als op het dak van de kantine van de voetbalvereniging. Daarnaast gaat de gemeente alle openbare verlichting vervangen door LED, worden binnenkort de eerste slimme en snelle laadpalen in de openbare ruimte geplaatst èn hebben we sinds dit jaar nog meer gescheiden afvalinzameling. Wat ook opvalt, is dat er al heel veel zonnepanelen op daken van woningen liggen in Woudenberg. Ik weet niet helemaal zeker of dit alleen te danken aan de informatieavond die Stichting Duurzaam Woudenberg in 2012 heeft georganiseerd, maar feit is wel dat in 2011 slechts 0,6% van de huisaansluitingen in Woudenberg zonnepanelen had en dat in 2016 al 7,2% van de huisaansluitingen in Woudenberg zonnepanelen heeft. Dit is twaalf keer zoveel in vijf jaar tijd! Woudenberg is dus echt al heel goed bezig. Ons eerste postcoderoosproject gaat hier nog een steen aan bijdragen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.