Doe mee met de Heuvelrugtuinen in Woudenberg

Samen met de gemeente Woudenberg doen wij mee aan het project Heuvelrugtuinen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, NMU en IVN. Een Heuvelrugtuin is 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Een Heuvelrugtuin is goed voor de biodiversiteit en is beter bestand tegen hitte, droogte en wateroverlast. Elke Heuvelrugtuin is dus goed voor de natuur en draagt bij aan voldoende drink- en grondwater.

Met dit project kan iedereen een stukje Nationaal Park creëren in de eigen achtertuin. Doordat wij meedoen zijn er informatieavonden voor inwoners over gifvrij tuinieren (18 maart) en inheemse soorten (21 april) en krijgen inwoners van de gemeente gratis de cursus Heuvelrugtuinen aangeboden. Voor de nieuwbouwwijk Hoevelaar wordt bovendien een speciaal plan gemaakt voor een gezamenlijk project met de Natuur en Milieufederatie Utrecht, de gemeente en Stichting Duurzaam Woudenberg (SDW). Hiermee wordt nieuwe bewoners van deze wijk begeleiding aangebonden bij de aanleg van een Heuvelrugtuin. Ook komen er mooie voorbeeldtuinen in de gemeente, waar iedereen inspiratie kan opdoen.

Wat levert het op?
Met een Heuvelrugtuin kun je de lokale biodiversiteit versterken. In een heuvelrugtuin vind je planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park en bij de verschillende grondsoorten in het gebied (klei/ zand). De planten zijn geschikt voor verschillende groeiomstandigheden (zon/schaduw), geven sier- en natuurwaarde en zijn praktisch in het onderhoud. De planten bieden een thuis aan vogels, vlinders en bijen. De tuin kan daarnaast variaties in regenval opvangen, biedt beschutting en is daardoor klimaatbestendig. Bijdragen aan de natuur in het Nationaal Park was nog nooit zo makkelijk!

Doe je mee?
Op de website www.jouwheuvelrugtuin.nl vind je volop informatie en inspiratie. Met de checklist kan je zien hoe ver je al bent en met de handige plantenlijst zoek je snel planten uit die in een Heuvelrugtuin thuis horen.  Wil je niets missen over de Heuvelrugtuinen? En op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief over heuvelrugtuinen of neem contact met ons op via Suzy Bollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.